Koskimelonta

Koskimelonta on melonnan vauhdikkaampi ja teknisempi alalaji, jota voi harrastaa virtaavissa vesistöissä. Koskimelontaa on monenlaista. Sen alalajit, joissa myös kilpaillaan, ovat kanoottipujottelu eli slalom, koskisyöksy sekä freestyle. Suurin osa koskimelojista harrastaa näiden välimuotoja, esimerkiksi koskien alas laskemisen ja freestylen sekoittamista keskenään. Tällaista yleistä koskimelontaa, koskessa hauskanpitoa, kutsutaan melojien kielellä "puljaamiseksi".

Trollforsen - Piteåjoki

Parhaat puljauspaikat Keski-Pohjanmaan lähialueella ovat Biskopin myllypato Kruunupyynjoella, Niskankoski ja Sykäräinen Lestijoella sekä Pyhänkoski ja Ruukinkoski Pyhäjoella. Pohjois-Karjalassa, Lieksan Neitikoskella, on yksi Suomen suosituimmista freestylemelonnan harrastuspaikoista.

Neitikoski - Lieksa

Koskimelonta on erinomaista harjoittelua kajakin hallintaan. Turvallisuus on ykkösasia koskessa, joten varusteiden on oltava keliin ja olosuhteisiin soveltuvat sekä melojan taitotaso riittävä. Tavallisten melontavarusteiden lisäksi meloja käyttää koskissa aina kypärää. Jokaisen melojan tulee muistaa virtaavan veden loppumaton voima ja taitava meloja osaa lukea veden virtausta, ja käyttää hyväkseen kivien taakse muodostuvia akanvirtoja.

Turvallisen laskureitin tutkimista.