Melontarastit 2020 - Rasti 2

  • 11.5.7.6.2020

Olemme luoneet omatoimimelontaan kannustamiseksi Melontarastit 2020 -tapahtuman. Käy melomassa, noutamassa rasti ohjeessa kuvatusta paikasta ja osallistu suorituksellasi jo perinteeksi muodostuneeseen "Tiistaimelontakisaan". Nämä rastisuoritukset lasketaan siis mukaan tiistaimelontatilastoon ja ahkerimmat melojat palkitaan jälleen Syysiltamissa. Kaikkien rastisuoritusten merkinneiden nimet julkaistaan tällä sivustolla.

Alla toisen rastin tiedot. Käy lukemassa lisää melontarasteista uutisista: https://www.kprm.fi/uutiset/melontarastit-2020/

Kohteen kuvaus

Kun kausi on aloitettu ensimmäisen rastin merkeissä lähivesillä, on aika pakata kajakki auton kyytiin ja suunnistaa etäämmälle kotisatamasta. Stockön saari sijaitsee Luodon saaristossa avomeren laidalla. Lyhintä reittiä meloen saavutat kohteen noin 4,5km melonnalla. Ympäröivän saariston ja alueen useiden sopivien lähtöpaikkojen ansiosta voit hyvin suunnitella mieleisesi reitin rastin saavuttamiseksi kelissä kuin kelissä.

Stockön saaressa on jonkin verran vapaa-ajanasutusta, mutta tilaa löytyy hyvin myös rantautumiselle melontaretken varrella. Lähditpä melomaan mistä hyvänsä, kannattaa samalla reissulla poiketa Stockön pintahylkyä ihailemassa. Hylkyyn ei kuitenkana tule koskea, vaan tyytyä katsomiseen. Lue lisää hylystä ja sen sijainnista (sijainti näkyy myös melontakartassa saaren eteläpäässä): https://www.hylyt.net/item/stockon-pintahylky/

Melontareitin kuvaus (kartta alempana)

Melomaan voit lähteä useasta eri paikasta, mutta lyhimmällä melonnalla saavutat kohteen lähtemällä liikkeelle Fallskärin pienvenesatamasta. Paikkojen nimet listalla viittaavat kartan merkintöihin. Suluissa arvioitu edestakainen melontamatka. Suositellut lähtöpaikat:

  1. Fallskärin pienvenesatama (9km)
  2. Fränsvikenin pienvenesatama (11km)
  3. Bosundin pienvenesatama (13km)
  4. Luodon kalasatama (9km)

Huomioi, että kohde sijaitsee avomeren laidalla. Tuulen suunnasta riippuen olosuhteet voivat olla haastavatkin. Suunnittelle tällöin reitti suojan puolelta ja valitse lähtöpaikkasi sen mukaisesti. Alueella on myös jonkin verran venereittejä/-väyliä. Suunnittele reittisi myös väylät huomioiden ja annan väyliä käyttävillä aluksille mahdollisuus esteettömään kulkuun.

Kohde on saavutettavissa turvallisesti lähes säästä riippumatta. Saariston suoja on riittäävä suunniteltaessa reitti sään mukaisesti. Saariston ansiosta voit myös meloa koko matkan lähellä rantaa. Huomio kuitenkin rannan läheisyydessä meloessasi kivikot ja karikot. Kyseiset paikat, törmäysriskin lisäksi, voivat tuulella nostaa muuta vallitsevaa olosuhdetta korkeampaa aallokkoa ja mahdollisesti epämiellyttävää ristiaallokkoa.

Tähän aikaan meri on vielä varsin kylmä. Vaikka sää olisi lämmin, veden varaan joutuessaan uimaria uhkaa hypotermia. Varaudu kylmän veden aikana aina melontaan sään ja muun olosuhteen mukaisella varustuksella ja pelastustaitoisella melontaseuralla. Kastuessassi syystä tai toisesta, on ensiarvoisen tärkeää päästä vedestä poista mahdollimman pian ja saada kuivaa päälle. Varaa mukaasi siis täysi vaihtovaatekerta vesitiiviisti pakattuna ja kaiken varalta myös ylimääräistä energiaa ja lämmintä juotavaa! Pidä aina meloessasi myös puhelin hätätilanteiden varalta vesitiiviisti pakattuna!