Melontarastit 2020 - Rasti 3

  • 18.5.14.6.2020

Olemme luoneet omatoimimelontaan kannustamiseksi Melontarastit 2020 -tapahtuman. Käy melomassa, noutamassa rasti ohjeessa kuvatusta paikasta ja osallistu suorituksellasi jo perinteeksi muodostuneeseen "Tiistaimelontakisaan". Nämä rastisuoritukset lasketaan siis mukaan tiistaimelontatilastoon ja ahkerimmat melojat palkitaan jälleen Syysiltamissa. Kaikkien rastisuoritusten merkinneiden nimet julkaistaan tällä sivustolla.

Alla kolmannen rastin tiedot. Käy lukemassa lisää melontarasteista uutisista: https://www.kprm.fi/uutiset/melontarastit-2020/

Kohteen kuvaus

Kun kausi on aloitettu kahden ensimmäisen rastin merkeissä Kokkolan ja Luodon vesillä, suunnataan seuraavaksi vanhan Kälviän vesille Pirskerin niemen päähän Paskalaakaan. Lyhintä reittiä meloen saavutat kohteen noin 3,5km melonnalla.

Paskalaakaa voisi kuvailla tunnelmalliseksi saareksi, joka sijaitsee Kälviän Pirskerin edustalla. Pahaenteisestä nimestään huolimatta saari omaa hienon ja tapahtumarikkaan historian. (Lue tarinaa saaresta ja sen historiasta: https://www.kokkola.fi/ett/ETT/ett_mediassa/juttupalsta_kokkolalehdessa/fi_FI/paskalaaka/)

Melontareitin kuvaus (kartta alempana)

Melomaan voit lähteä useasta eri paikasta, mutta lyhimmällä melonnalla saavutat kohteen lähtemällä liikkeelle Pirskerinniemen uimarannalta (kartta B4). Paikkojen nimet listalla viittaavat kartan merkintöihin. Suluissa arvioitu edestakainen melontamatka. Suositellut lähtöpaikat:

  1. Pirskeri B4 (7km)
  2. Konginkari B6 (8,5km)
  3. Mölleri B9 (12,5km)
  4. Rytikari B7 (14km)

Huomioi, että kohde sijaitsee avomeren laidalla. Tuulen suunnasta riippuen olosuhteet voivat olla haastavatkin. Suunnittelle tällöin reitti suojan puolelta ja valitse lähtöpaikkasi sen mukaisesti. Lähtiessäsi liikkeelle venesatamista ja meloessasi satamiin johtavien veneväylien varrella, suunnittele reittisi väylät huomioiden ja annan väyliä käyttävillä aluksille mahdollisuus esteettömään kulkuun.

Pirskerin päässä on kauttaaltaan melko matalaa, mikä nostaa ulkomereltä tulevan aallokon paikoin korkeaksi. Pintakivikot ja matalikot voivat myös synnyttää ikävää ristiaallokkoa.

Tähän aikaan meri on vielä varsin kylmä. Vaikka sää olisi lämmin, veden varaan joutuessaan uimaria uhkaa hypotermia. Varaudu kylmän veden aikana aina melontaan sään ja muun olosuhteen mukaisella varustuksella ja pelastustaitoisella melontaseuralla. Kastuessassi syystä tai toisesta, on ensiarvoisen tärkeää päästä vedestä poista mahdollimman pian ja saada kuivaa päälle. Varaa mukaasi siis täysi vaihtovaatekerta vesitiiviisti pakattuna ja kaiken varalta myös ylimääräistä energiaa ja lämmintä juotavaa! Pidä aina meloessasi myös puhelin hätätilanteiden varalta vesitiiviisti pakattuna melontaliivin taskussa!

Huomioi myös, että Paskalaakan lounaisnurkalla sijaitsevaan pieneen saareen on rantautuminen kielletty 15.4.-15.8.