Melontarastit 2020 - Rasti 1

  • 4.31.5.2020

Olemme luoneet omatoimimelontaan kannustamiseksi Melontarastit 2020 -tapahtuman. Käy melomassa, noutamassa rasti ohjeessa kuvatusta paikasta ja osallistu suorituksellasi jo perinteeksi muodostuneeseen "Tiistaimelontakisaan". Nämä rastisuoritukset lasketaan siis mukaan tiistaimelontatilastoon ja ahkerimmat melojat palkitaan jälleen Syysiltamissa. Kaikkien rastisuoritusten merkinneiden nimet julkaistaan tällä sivustolla.

Alla ensimmäisen rastin tiedot. Käy lukemassa lisää melontarasteista uutisista: https://www.kprm.fi/uutiset/melontarastit-2020/

Kohteen kuvaus

Ensimmäiseksi rastiksi valikoitui paikka kohtuullisen matkan päästä kaupungista. Helppo aloitus kaudelle. Suoraan vajalta Elban rannasta matkaan ja n.4,5km melottuasi olet kohteessa. Ryssjeberget sijaitsee Kokkolan suurteollisuusalueen välittömässä läheisyydessä. Ryssjeberget on pieni pohjoiseen päin pistävä niemi, missä sijaitsee alueen pakkolunastuksen myötä autioiksi jääneitä rakennuksia. Rantakallioille voi rantautua lyhytaikaisesti, mutta syvemmälle rantaan, kohti teollisuusaluetta, ei ole rantakallioilta syytä lähteä. Suurteollisuuden läheisyydestä huolimatta, olet lähellä luontoa ja ennen kaikkea sitä tärkeintä, merta. Pääset irtautumaan arjesta tässä kohtessa, erityisesti ilta-auringon porottaeesa rantakallioille!

Melontareitin kuvaus (kartta alempana)

Melomaan voit lähteä useasta eri paikasta, mutta helpoimmin pääset matkaan Elbasta, suoraan seuran vajalta. Paikkojen nimet listalla viittaavat kartan merkintöihin. Suluissa arvioitu edestakainen melontamatka. Suositellut lähtöpaikat:

  1. Villa Elba (9km)
  2. Taavetinpolun parkkipaikka (9km)
  3. Trullö, Trullevi (9,5km)

Huomioi, että kohde sijaitsee avomeren laidalla. Tuulen suunnasta riippuen olosuhteet voivat olla haastavatkin. Pohjoisen puolella on muutamia saaria ja luotoja ennen avomerta rikkomassa mahdollista aallokkoa. Idän ja lännen puolisilla tuulilla osa reitistä on suojaista, mutta osan matkaa voi olla pientä aallokkoa. Etelätuulen vallitessa, kohde on saavutettavissa lähes tyynessä kelissä.

Kohde on kaikesta huolimatta turvallinen kohde aloittaa kausi. Aloittaessasi matkan Elbasta, voit meloa koko matkan lähellä rantaa. Huomio kuitenkin rannan läheisyydessä meloessasi kivikot ja karikot. Kyseiset paikat, törmäysriskin lisäksi, voivat tuulella nostaa muuta vallitsevaa olosuhdetta korkeampaa aallokkoa ja mahdollisesti epämiellyttävää ristiaallokkoa. Erityisesti Harriniemi kannatta kiertää riittävän etäältä aallokon vallitessa.

Tähän aikaan meri on vielä varsin kylmä. Vaikka sää olisi lämmin, veden varaan joutuessaan uimaria uhkaa hypotermia. Varaudu kylmän veden aikana aina melontaan sään ja muun olosuhteen mukaisella varustuksella ja pelastustaitoisella melontaseuralla. Kastuessassi syystä tai toisesta, on ensiarvoisen tärkeää päästää vedestä poista mahdollimman pian ja saada kuivaa päälle. Varaa mukaasi siis täysi vaihtovaatekerta vesitiiviisti pakattuna ja kaiken varalta myös ylimääräistä energiaa ja lämmintä juotavaa!

Tämän rastin ovat jo suorittaneet: