Melontaohjaajakoulutus

 • pe-su 4.6.6.2021

Melontaohjaaja toimi melontaseurassa tyypillisesti opettajana peruskurssilla, vetäjänä iltalenkeillä ja leppoisemmilla retkillä. Koulutuksessa paneudutaan erityisesti ryhmän hallintaan, turvallisuuteen ja melontataitojen opettamiseen. Lisäksi kurssilla opitaan erilaisia toimivia pelastus- ja hinaustekniikoita.


Ennakkovaatimus: Meloja 2 -taitokoe (EPP2) tai vastaava. Voit suorittaa taitokokeen perjantaina ennen ohjaajakoulutuksen aloitusta. Lisätiedot tästä.

Lisää koulutuksesta ja ennakkovaatimuksista: melonta- ja soutuliiton sivulta.

Kesto: Aloitus perjantaina 18.00, päätös sunnuntaina 18.00 mennessä.

Aika ja paikka: 4.-6.6.2021 Kokkola. Tarkempi kurssipaikka ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa.

Kouluttaja: Anssi Nupponen, Rolling Kayak

Hinta: 250 €. Sisältää Melonta- ja soutuliiton rekisteröintimaksun ja kurssimateriaalin. Keski-Pohjanmaan Retkimelojat tukee jäsenistön koulutukseen osallistumista. Lue lisää tästä.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä! (viimeinen ilmoittautumispäivä 28.5.2021)


Melontaohjaaja toimi tyypillisesti vetäjänä päiväretkillä ja lyhyillä retkillä helpoissa olosuhteissa. Hän toimi usein myös opetustehtävissä melonnan peruskurssilla. Pääpaino ohjaajakurssillamme on turvallisuudessa ja käytännön ohjaustaidoissa sekä alkeiskurssin perustaitojen opettamisessa. Harjoittelu on pääasiassa tekemistä, kokeilemista, näkemistä ja keskustelua omista havainnoista kurssilaisten ja kouluttajan kanssa. Jokainen osallistuja saa kurssin lopuksi henkilökohtaisen palautteen jatkoharjoittelun tueksi.

Ennakkovaatimukset:

Normaali, melonnan mahdollistava terveydentila ja fyysinen kunto ja 18 vuoden ikä. Uimataito 200 m, pelastusuinti 50 m melontavarusteissa sekä ennakkoon suoritettu Meloja-2 taitokoe (EPP2). Vähintään yhden vuoden melontakokemus sekä mielellään jotain kokemusta melonnan ohjaamisesta tai opettamisesta, esim. apuohjaajana toimimisesta.

Aika ja paikka:

Viikonlopun kestävä kurssi alkaa perjantaina klo 18.00 ja päättyy henkilökohtaisten palautekeskustelujen jälkeen sunnuntaina noin klo 18.00 (päivien kestot noin: perjantai 18.00-20.00, lauantai 9.00-17.00, sunnuntai 9.00-16.00)

Voit majoittua kurssin aikana kotonasi tai kauempaa tullessasi esim. Kokkola-Campingissa.

Varusteet (vähintään seuraavat ohjaajan varusteet):

 • Kajakki varusteineen
 • Olosuhteiden mukainen melontavaatetus
 • Kännykkä vesitiiviisti pakattuna
 • Vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna
 • Hinausvyö
 • Pumppu
 • Varamela (jos on)
 • Kompassi ja kartta
 • Evästä ja juotavaa
 • Kajakin korjauspakkaus
 • Ea-pakkaus

Olemme kurssin aikana sekä maissa, kajakissa, että vedessä. Märkä-/kuivapuku on suositeltava varuste pelastautumisharjoituksissa. Kysy kuivapuvun vuokrausta kouluttajalta.

Vastaava kouluttaja:

Anssi Nupponen, puh. 040 501 4715 (Melontakouluttaja – Melonta- ja soutuliitto sekä NIL).

Kurssin sisältö:

Turvallisuus. Olosuhdetietous, turvasuunnitelma ja riskianalyysi, melonnan turvallisuusohje, kuluttajanturvallisuuslaki ja vastuukysymykset. Navigoinnin perusteet. Pelastustaidot.

Ohjaaminen. Ryhmän ohjaamisen perusteet. Ryhmän ohjaaminen käytännössä vesillä helpoilla päiväretkillä.

Opetustaidot. Taidon opettamisen perusteet. Melonnan peruskurssin taitojen ja tietojen opettaminen (ainakin yhdellä metodilla).

Yleistiedot melonnasta. Kalusto ja varusteet, jokamiehenoikeudet- ja velvollisuudet, melonnan lajit, seuratoiminta, melonnan taustaorganisaatiot.